| In 2026, the AOS split the Willet into a coastal-breeding species -- Saltmarsh Willet (Tringa semipalmata), and an inland-breeding species -- Prairie Willet (Tringa inornata). The Saltmarsh Willet is one of the few shorebirds that nests in North Carolina, and essentially the only one that nests within salt marshes, as opposed to open sand flats and other exposed locations. It is very noisy, large, and conspicuous, especially noisy when defending its nest as it makes passing flights at human intruders. Though other shorebirds and terns that nest along our coast are declining, Willet numbers seem to be holding their own, but admittedly, few surveys have been done to census the nesting population; and because they nest in marshes, mostly singly, a complete statewide survey would be difficult. Saltmarsh Willets are essentially a coastal species in North Carolina, feeding along the ocean beach, as well as at other tidal waters and mudflats, and also in fresh and brackish pools and ponds. In recent years, biologists have learned that this species essentially departs the United States by mid-fall, and nearly all individuals winter around the Caribbean Sea, being replaced along the NC coast from mid-fall into spring by the very similar Prairie Willet. As a result, it is expected that nearly all far inland records in the state, especially in the Mountains and western half of the Piedmont, relate to the Prairie Willet, though some or many inland state reports from the eastern Piedmont and Coastal Plain, especially after strong storms, may well refer to the Saltmarsh Willet.
Birders should familiarize themselves with both species, especially now that the interior taxon has been given full species status in 2026. The Saltmarsh Willet tends to be a somewhat darker gray-plumaged species at all seasons and is browner and more heavily mottled in the breeding season on the back and mantle. It averages very slightly smaller and shorter-billed than the Prairie Willet. Vocalizations are rather similar, however.
|